Tomuttaminen

Tomuttaminen on sallittu ainoastaan niille varatuilla parvekkeilla taloyhtiön määrääminä ajankohtina, sekä omalla parvekkeella kuitenkin kaiteiden sisäpuolella. Siten esimerkiksi ikkunasta tomuttaminen on kielletty.

Tupakointi

Lähtökohtaisesti osakkaalla on oikeus tupakointiin omassa huoneistossaan ja parvekkeella. Osakkaan asuminen huoneistossa on mahdollista hänen haluamallaan tavalla, kunhan siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa muille asukkaille. Tuuletusparvekkeilla ja muissa yhtiön hallinnassa olevissa tiloissa tupakointi voidaan kieltää. Suositeltavaa on tutustua oman taloyhtiön järjestyssääntöihin, jotka useimmiten löytyvät rappukäytävän ilmoitustaululta. Tupakkalaki kieltää tupakoinnin taloyhtiön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa.

Taloyhtiöllä on vastuu huolehtia siitä, että tupakansavu ei pääse kulkeutumaan muihin huoneistoihin esimerkiksi ilmanvaihdon tai rappukäytävän kautta. Ilmastointikanaviin ei saa siis päästä savua parvekkeiltakaan, joka mahdollistaa taloyhtiön kieltävän parveketupakoinnin.

Kun tupakansavu haittaa, niin:
1. Kirjallinen ilmoitus isännöitsijälle/taloyhtiölle;
2. Jos asia ei korjaannu, ilmoitus terveydensuojeluviranomaiselle;
3. Jos tämän jälkeen haitta ei poistu, ota yhteys aluehallintovirastoon.

Lemmikit

Lemmikkiasia tulee pääosin esille vain vuokrausasioissa: vuokranantaja voi kieltää tupakoinnin tavoin lemmikkieläimet huoneistossa.

Häiritsevä toiminta, hiljaisuus

Yhtiö voi määrätä järjestyssäännöissä esimerkiksi kellonajat, jolloin äänekästä oleskelua ja liikkumista olisi vältettävä yhteisten tilojen lisäksi myös omassa huoneistossa. Yleisesti käytäntönä on ollut hiljaisuus kello 22:00 ja 07:00 välillä.

Tavaroiden säilytys

Tavaroiden säilyttäminen esimerkiksi porraskäytävissä on paloturvallisuuden vuoksi kiellettyä. Siten esimerkiksi lastenvaunujen säilyttäminen aulassa on kielletty ja ne pitäisikin joko viedä taloyhtiön varastoon tai omaan huoneistoon tai häkkikomeroon.

Myöskään ullakon ja kellarin käytävillä ei ole sallittua säilyttää mitään tavaroita vaan kulku on pidettävä täysin auki.

Jätehuolto

Taloyhtiö vastaa ainoastaan normaaleista talousjätteiden poiskuljetuksista. Esimerkiksi muutosta ja remonteista aiheutuvat jätteet on itse hoidettava pois kiinteistöltä. Huonekalujen ja kodinkoneiden jättäminen roska-astioiden luokse aiheuttavat tarpeettomia kustannuksia taloyhtiölle, jonka osakkaat joutuvat maksamaan.

Hukkunut avain ja lisäavainten hankinta

Hukkuneesta avaimesta on mahdollisimman pian ilmoitettava isännöitsijätoimistolle ja jos olet vuokralainen, niin myös vuokranantajalle. Lisäavaimet on myös mahdollista hankkia isännöitsijän kautta.

Voit tilata avaimen lomakkeella täältä

Hyödyllisiä linkkejä

https://www.hsy.fi/sites/Esitteet/EsitteetKatalogi/tieto-vesikatkosta-tekstarilla_isannoitsijat_A4.pdf