Huoneiston käyttö

Yhtiöjärjestyksen huoneistoselitelmässä on luettelomuotoisesti sen sijainti, tunnus, pinta-ala, käyttötarkoitus ja huoneiden lukumäärä. Käyttötarkoitus saattaa vaikuttaa osakkeenomistajan oikeuksiin, sillä esimerkiksi liiketilat vaativat parempaa ilmanvaihtoa. Käyttötarkoitus vaikuttaa myös vastikkeen suuruuteen, koska liiketilojen, varastojen, toimistojen ja asuinhuoneistojen vastikekertoimet poikkeavat toisistaan. Käyttötarkoitus ei saa olla yhtiöjärjestyksen vastainen.

Käyttötarkoituksen muutos vaatii siis yhtiöjärjestyksen muutoksen lisäksi viranomaisluvat huoneiston käytön sopivuudesta.

Muutostyöt

Osakkeenomistaja voi tehdä omistamassaan huoneistossa muutostöitä, jotka jossain tilanteissa tarvitsevat luvan yhtiöltä. Ilman ilmoitusta ja lupaa osakas voi esimerkiksi maalata tai tapetoida seiniä, mutta lattiaa koskevat pintamateriaalien muutokset, kuten laminointi, tarvitsevat luvan. Lattiamateriaalin muuttaminen saattaa vaikuttaa äänieristykseen ja siten alempaan huoneistoon kuuluviin ääniin.

Toisin sanoen, muutoksista, jotka vaikuttavat tai voivat vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla oleviin tiloihin, on ilmoitettava etukäteen yhtiölle. Jos asut vuokralla, niin on suositeltavaa ottaa yhteyttä vuokranantajaan pienemmissäkin pintaremonteissa kuten maalauksissa. Sivuiltamme on saatavilla muutostyöilmoituslomake, jonka voit tulostaa tai lähettää lomakkeella.

Vastikkeet

Yhtiöjärjestyksessä on vastikkeita koskevat määräykset. Vastikkeilla katetaan asunto-osakeyhtiön menot, jotka ovat asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistön hankinta- ja rakentamiskustannukset, käyttö- ja kunnossapitokustannukset, parannus- ja lisärakentamismenot, hyödykkeen (esim. laajakaistayhteys) yhteishankintamenot, sekä muut yhtiön velvoitteista aiheutuvat kustannukset. Luettelo on tyhjentävä eli asunto-osakeyhtiö ei voi määrätä muista perusteista

Vuokraus

Huoneiston vuokraamisesta ei tarvitse ilmoittaa taloyhtiölle, kunhan huoneiston käyttötarkoitus pysyy samana.

Vastuunjako-sivulta näet taulukon osakkaan ja yhtiön vastuista.

Parveke

Parvekkeella oleskelu vaikuttaa muiden asukkaiden elämään eri tavalla kuin huoneiston sisäpuolella. Vaikka parveke kuuluu osakashallintaan, on sen käyttämistä joiltain osin rajoitettu. Esimerkiksi ruuan laitto avotulella on kielletty sen aiheuttaman palovaaran ja käryn vuoksi. Myöskin meluaminen parvekkeella voi aiheuttaa yhtiön puuttumista asiaan.